domingo, 10 de junio de 2012

TEMA 11: EINES DE LA WEB 2.O: BLOCS I WIKIS


TEMA 11: EINES DE LA WEB 2.0: BLOCS I WIKIS

1. PRINCIPALS CARACTERÍSTIQUES D’UN BLOC

Les principals carcterístiques d’un bloc són:
  • Espai web on el seu autor/es escriu cronològicament els posts. (Els posts són realment cadascuna de les entrades que anem escrivint en el bloc).
  • Els lectors poden deixar els seus comentaris. (Entre nosaltres podem fer-nos comentaris sobre el nostre bloc i els posts).
  • Fàcils de crear (plantilles, inserció de fotos, vídeos, so, enllaços). S’editen on-line. (Un exemple és la plataforma blogger, que nosaltres hem utilitzat o bé Wordpress).
  • Els articles (casdascun amb URL) es poden organitzar per categories i etiquetes (tags). Aquesta és una altra caracetrística dels blocs.
  • Servidors Gratuïts: Blogger, Wordpress. Aquests dos són els més coneguts.
  • Alguns permeten als autors saber quan se'ls cita en altre Bloc (trackback, pingball). (Com quan es nomenen en el twitteer).
  • Oferixen sindicació/subscripció de continguts, perquè els subscriptors puguin rebre informació sobre les actualitzacions. És a dir, el l bloc ens dona l’opció de sindicar-nos.
  • Solen incloure cercador intern, llistats d’altres blocs i altres funcionalitats (Gadgets i Widgets). Un exemple és el blogroll, on disposa dels blocs favorits.
2. TIPUS DE BLOCS

Existeixen nombrosos tipus de blocs, a continuació podem veure alguns d’ells: bloc de centre, bloc d’aula, bloc de professors, blocs de blocs, blocs de pobles, blocs de recursos i blocs d’alumnes, entre altres.

Més avall en l’apartat 4 trobarem diferents enllaços sobre alguns blocs.

3. CARACTERÍSTIQUES D’UNA WIKI

Una wiki és una forma de arreplegar diferents opinions d’un tema concret en internet, de manera col·laborativa. Una definició més correcta seria la següent:
Espai web amb una estructura hipertextual de pàgines referenciades en un menú lateral on diverses persones/autors elaboren continguts de manera asíncrona. És a dir, primer es connecta una i escriu una cosa, després es connecta una altra i escriu una altra cosa i així succesivament.

Solen mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat. L’historial ens diu l’hora a la que s’ha fet cada comentari de les versions anterios i no pedries la informació.

A més, són espais on-line molt fàcils de crear, solen incloure un cercador intern i faciliten la sindicació de continguts.

4. EXEMPLES DE BLOCS I WIKIS

Models de wikis

Per a poder utilitzar wikis, en algunes t’has de donar d’alta per a poder afegir comentaris, en canvi altres et donen l apossibilitat de no enregistrar-se. I per a poder crear una Wiki gratuita no fa falta que es dones d’alta, pots estar com a convidat.

En la part esquerrra normalment, sol haver un menú lateral i d’ahi, diferents eines per a emprar en la mateixa Wiki, com per exemple un cercador.

A continuació, apareixen enllaços de wikis:
Models de blocs

A l’igual que ocorre en les wikis, també existeixen nombrosos tipus de blocs i a continuació apareixen alguns enllaços de diferents blocs:


5. ÚS DIDÀCTIC DE BLOCS I WIKIS.


Còm podem utilitzar els blocs i les wikis en les nostres aules¿? Doncs, a continuació vegem possibles aplicacions:
  • Es poden utitlitzar com a porfafoli digital. Poden elaborar ací alguns dels treballs que els encarreguen els professors. És a dir, ell que estem fent nosaltres a classe.
  • Fer brainstorming sobre un tema.
  • Coordinació del periòdic escolar o de qualsevol activitat on el professorat emmagatzema i ordena materials i informacions d'interès per al seu treball. És a dir, podria utilitzar-se com un periòdic o també és com el bloc del nostre professor Gonzalo (blogs ua.es/gonzalo) on l’utilitza per a emmagatzemar els materials que ha de donar-nos.
  • Enllaç al bloc tauler d'anuncis del professor (RSS alumnes).
  • Bloc personal del professor, orientat als seus col·legues, per a compartir materials i demés.


    VIDEO

    A continuació, vos deixe un link d'un video on un professor del I.E.S Manuel tárraga Escribano, ens parla sobre les wikis educatives: què són i com podem aplicar-les a l'aula.
    http://www.youtube.com/watch?v=KKe-EgeQxrI

No hay comentarios:

Publicar un comentario