TEMA 13: XARXES SOCIAL EN EDUCACIÓ: TWITTER I FACEBOOK
1.- DEFINICIÓ DE XARXES SOCIALS
Les xarxes socials, són xarxes de relacions personals, que proporcionen sociabilitat, suport, informació i un sentit de pertinença i identitat social. És a dir, són grups de persones amb alguns interessos similars, que es comuniquen a través de projectes on es comparteixen uns valors, unes normes i un llenguatge en un clima de confiança.
Des del punt de vista informàtic, podem trobar les següents definicions sobre les xarxes socials:
- Són llocs web que oferixen serveis i funcionalitats de comunicació diversos per mantenir en contacte els usuaris de la xarxa.
- Es basen en un programari especial que integra nombroses funcions individuals: blocs, wikis, blocs,etc. en una mateixa interfície. Per exemple, es pot enviar un post a blogger. És un programari especial que tu no tens que instalarte en l'ordinador.
- Com exemples de xarxes socials més importants destaquen: Facebook, Twitter, My Space, Ning, Second Life,Twenti. Una altra xarxa social: Linkedin (per a buscar treball).
2.- TIPUS DE XARXES SOCIALS
Les xarxes socials, les podem classificar en tres grans grups, com són els següents:
- Xarxes personals. Es componen de centenars o milers d'usuaris en els quals cadascun té el seu petit “espai”amb la seva informació. Facebook. Cadascú té un espai i pot posar la informació que desitje.
- Xarxes temàtiques. Solen centrar-se en un tema en concret i proporcionen les funcionalitats necessàries per al mateix. Per exemple, una xarxa de cinema. Moltes vegades tenen aplicacions que surten de les xarxes personals.
- Xarxes professionals. Dedicades exclusivament a l'àmbit laboral, en totes els seus vessants. Poden posar en contacte a aquells que oferixen treball amb els quals ho busquen, com és el cas de la xarxa social Linkedin.
3.- FACEBOOK I TWITTER
FACEBOOK
Facebook és un lloc web de xarxes socials creat per Mark Zuckerberg. Originalment era un lloc per a estudiants de la Universitat d'Harvard, però actualment està obert a qualsevol persona que tinga un compte de correu electrònic.
Aquesta xarxa socials disposa d’una llista d’amics, un grup de pàgines on es pot reunir gent d’interessos comuns. A més, dona l'opció d'afegir amics i existeix la possibilitat d’incloure fotos i videos al mur. Actualment, quasi tothom té un compte de facebook.
TWITTER
La xarxa permet manar missatges de text pla de baixa grandària amb un màxim de 140 caràcters, cridats tweets, que es mostren en la pàgina principal de l'usuari i a partir d'ahi es pot retwitetjar. Els usuaris poden subscriure's als tweets d'altres usuaris.
Per defecte, els missatges són públics, podent difondre's privadament mostrant-los únicament a seguidors.
4.- APLICACIONS EDUCATIVES DE TWITTER
En primer lloc, pot tenir un Canal de notícies en temps real per a la comunitat educativa.
- Avís sobre la publicació de butlletins informatius periòdics.
- Informacions de caràcter més oficial, com beques, dates d'exàmens…
- Com agenda i recordatori d'esdeveniments tals com reunions o trobades.
Un altre ús educatiu és que també es pot establir un canal de notícies en diferit mitjançant l'ús dels widgets que permeten publicar la informació de Twitter en les pàgines web. Per exemple, en un centre escolar: per a donar certa informació a l'exterior com per exemple nous alumnes, noves tecnologies metodològiques que s'estan utilitzan...
I per últim, establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d'un fòrum de discussió, l'abast de Twitter està restringit als seguidors dels usuaris.
Alguns exemples d’aplicaciones educatives de Twitter són els següents:
- http://twitter.com/jardindearena Aquesta es tracta d’una eina per a poder transmetre el que està passant a temps reial al col·legi. Va dirigida ,sobretot, per als pares.
- http://twitter.com/artisticbcn Aquest és d'un centre de formació artística.
En quant a les aplicacions de Facebook, que actualment ja s’està fent ús d’elles, podem destacar les següents:
- Study Groups. És una manera ràpida i fàcil de col·laborar amb els seus companys de classe i planificar tasques per als seus cursos, pots crear llistes de tasques, discutir certs temes, establir horaris de les reunions. És molt semblant a google docs.
- Mathemathical Formules. Amb aquesta aplicació podràs escriure missatges en el mur dels teus amics amb formules matemàtiques, aquestes fórmules s'escriuen amb la sintaxi de Latex. Una manera molt còmoda per a introduir fòrmules matemàtiques dins del teu grup de facebook.
- CiteMe. Amb aquesta aplicació pots obtenir cites per a les teves notes amb format de WorldCat, el catàleg més gran del món. Es permiteria fer cites d'obres dins del teu grup de facebook com la bibliografia.
- BooksiRead. Pots qualificar i compartir opinions sobre els llibres que estàs llegint o has llegit també pots consultar les opinions d'uns altres o buscar usuaris amb gustos similars.LES XARXES SOCIALS NO SÓN NOMÉS PER A COMPARTIR INTERESSOS AMB ELS AMICS, SINÓ QUE TAMBÉ ES POT TRASLLADAR A ÀMBITS EDUCATIUS.VIDEOA continuació, m'agradaria que clicareu en el següent link i veguereu el video. Aquest ens fa reflexionar sobre si les xarxes socials són una revolució o una moda.Si no vos ha deixat indiferents, dexeu un comentari amb la vostra opinió.
No hay comentarios:
Publicar un comentario