TEMA 14: ATENCIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE
1. QUÈ ÉS LINUX?
Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Té dues característiques bàsiques molt peculiars que el diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.
La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús, i la segona, es que el sistema ve acompanyat del codi font.
El sistema ho formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seva utilització (composició del sistema linux). Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux. A més, una altra característica de linux és que, al ser lliure, pot funcionar en qualsevol software.
Les arquitectures en les quals al principies pot utilitzar Linux són Intel 386-, 486-, Pentium, PentiumPro, Pentium II/III/IV, IA-64, Amd5x86, Amd64, Cyrixy Motorola 68020,IBM S/390, zSeries, DEC Alpha, ARM, MIPS…
2. SOFTWARE LLIURE
Una possible definició de software lliure és qualsevol tipus de software que compleix aquestes quatre característiques:
- Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit.
- Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teves necessitats. És a dir, per a poder utilitzar-lo s’ha de ser capaç d’usar eixe programa i adaptar-lo segons les necessitats. Un exemple de software lliure és mozzila o també ginp, que és l’equivalent a photoshop.
- Llibertat de distribuir còpies. És a dir, si jo desenvolupe un plugin i el pase, algu pot modificar-lo i adaptar-lo a les seues necessitats.
- Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de
que tota la comunitat es beneficie. Si algu veu un defecte en un programa té la possibilitat de millorar-lo.
3. AVANTATGES I DESAVENTATGES DEL SOFTWARE LLIURE
AVANTATGES
- Estalvis de gran quantitat de diners en l'adquisició de llicències.
- Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
- Eliminació de barreres de presupostos.
- Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar.
- Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeix i són menors per l’amplia disponibilitat d’eines i llibreries.
- Les aplicacions són fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades. Les aplicacions que les utilitzen molta gent no tenen un control.
- Tendeix a ser molt eficient (perque molta gent ho optimitza, ho millora).
- Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.
DESAVANTATGES
- La corba d'aprenentatge és major.
- El programari lliure no té garantia provinent de l'autor. Per exemple: si uno agafa el seu ordinador i desenvolupa un plig per a mozilla i el desenvolpa en windows, pot ser que a un altre no li funcione en el seu ordinador.
- Es necessita dedicar recursos a la reparació d'errates. Quan hi ha un problema, a l’haver-hi tanta diversificació, és més difícil trobar eixa errada perquè has de cercar a més gent per tal de solucionar el problema.
- No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia. Per exemple, mozilla protegeix el seu propi ordinador.
- Les interfícies amigables amb l'usuari (GUI) i la multimèdia tot just s'estan estabilitzant. Moltes vegades no estan ben desenvolupades i solen donar problemes.
- L'usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l'administració del sistema recau molt en l'automatització de tasques.
- Al tindre tanta diversitat de distribucions, mètodes d’emmagatzematge, llicències d'ús, eines amb una mateixa fi... poden crear confusió.
4. LLIUREX
Lliurex és una distribució GNU/Linux, que està basat completament en Programari Lliure i és gratuït. A més, és un projecte de la Generalitat que té com a objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.
VIDEO
http://www.youtube.com/watch?v=n7WGUvm1FP0
No hay comentarios:
Publicar un comentario